Followers

Jumaat, 13 Februari 2009

Kaedah Memulakan Solat Setelah Suci Daripada Haid  1. Jika didapati darah suci di waktu zohor, bolehlah tunggu dulu sampai ke waktu asar untuk kepastian. Setelah mandi qhada'lah sembahyang zohor di dalam waktu asar.
2. Tetapi jika dipastikan benar-benar bahawa darah sudah suci pada waktu zohor, maka tidak perlu tunggu hingga hingga ke waktu asar. zohor hendaklah dilakukan seperti biasa.

3. Jika didapati yang darah haid itu suci pada waktu hampir masuk maghrib walaupun
sekadar sempat sembahyang satu rakaat, segeralah mandi dan selepas sembahyang
maghrib, wajib diqhada'kan sembahyang zohor dan asar sekali.

4. Jika didapati haid itu suci di waktu maghrib, bolehlah ditangguhkan hingga ke waktu isyak untuk kepastian. Selepas mandi hendaklah qadha' sembahyang maghrib.

5. Jika didapati haid itu suci semasa hampir waktu subuh, walaupun sekadar sempat sembahyang satu rakaat, maka sembahyang maghrib dan isyak wajib diqada'kan, selepas sembahyang subuh.

6. Jika didapati haid itu suci di waktu terbit matahari, maka tidak perlu mengqhada' apa-apa sembahyang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dapat sesuatu dari entry di atas? komen le cikit ;)

Kewajipan Menutup Aurat

Kewajipan Menutup Aurat
An Nuur: 31 » Katakanlah kepada wanita yang beriman:"Hendaklah mereka menahan pandangan mereka, dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali yang (biasa) nampak dari mereka.Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedada mereka, dan janganlah menampakkan perhiasan mereka, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita.Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.Dan bertaubatlah kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (QS. 24:31)

Ikut al-Quran & Sunnah

Ikut al-Quran & Sunnah
An Nisaa': 59 » Hai orang-orang yang beriman, ta'atilah Allah dan ta'atilah Rasul(-Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (al-Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu adalah lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya. (QS. 4:59)

Nasihat

Nasihat
Al 'Ashr: 3 » kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran. (QS. 103:3)

Jangan Bersedih

Jangan Bersedih
Ali 'Imran: 153 » (Ingatlah) ketika kamu lari dan tidak menoleh kepada seorangpun, sedang Rasul yang berada di antara kawan-kawanmu yang lain memanggil kamu, karena itu Allah menimpakan atas kamu kesedihan atas kesedihan, supaya kamu jangan bersedih hati terhadap apa yang luput dari pada kamu dan terhadap apa yang menimpa kamu. Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS. 3:153)

Islam Seluruhnya

Islam Seluruhnya
Al Baqarah: 208 » Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaithan. Sesungguhnya syaithan itu musuh yang nyata bagimu. (QS. 2:208)