Followers

Selasa, 26 April 2011

Marquee tag~tulisan hidup di blog anda!


Photobucket

qirmumtazit@blogspot


Seorang customer, brtanya bagaimana nak buat tulisan bergerak naik ke atas, seperti yng terdpat di sidebar blogshop qirmumtaz2u, jadi oleh itu saya nak kongsikan sedikit sebanyak tips dan trick yang digunakan untuk menghasilkan ayat2 bergerak seperti contoh di bawah, sila amik kod yang disediakan untuk ditempekkan di blog memasingg..jangan lupa tukarkan perkataan ini dengan ayat anda sendiri SILA LETAK AYAT ANDA KAT SINI (sila edit perkataan ni dalam code html yang disediakan dibawah, sebelum ditempekkan di html blog masing2..)

Tukar juga: color: pilh kod warna digemari
Font-family: jenis font yan anda suka

Atau anda juga boleh menggunakan html image untuk gambar bergerak seperti di atas!contoh 1: bergerak dari kanan dan berhenti~kene refresh, kalau nak bagi gerak semula.
Musimah ITSila copy paste kat blog anda, pastikan dalam format HTML:
contoh 2:sentiasa bergerak dari kanan ke kiri, dan ulang.


Muslimah ITSila copy paste kat blog anda, pastikan dalam format HTML:
contoh 3: bouncing, perkataan kelihatan melantun dari kanan ke kiri dan sebaliknya.


Muslimah ITSila copy paste kat blog anda, pastikan dalam format HTML:
contoh 4:ayat bergerak dari bawah ke atas


Muslimah ITSila copy paste kat blog anda, pastikan dalam format HTML:
Ok, cukup dulu setakat ni, kita kembali lagi dengan tip dan tricks yang lain lak...selamat mencuba..!

p/s: kalau dah berjaya, sebut alhamdulillah...jangan lupe yer..


Aku hanyalah insan biasa, mengharap teguran dari sahabat dan mendamba redha Allah. ~qirmumtaz~ Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dapat sesuatu dari entry di atas? komen le cikit ;)

Kewajipan Menutup Aurat

Kewajipan Menutup Aurat
An Nuur: 31 » Katakanlah kepada wanita yang beriman:"Hendaklah mereka menahan pandangan mereka, dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali yang (biasa) nampak dari mereka.Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedada mereka, dan janganlah menampakkan perhiasan mereka, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita.Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.Dan bertaubatlah kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (QS. 24:31)

Ikut al-Quran & Sunnah

Ikut al-Quran & Sunnah
An Nisaa': 59 » Hai orang-orang yang beriman, ta'atilah Allah dan ta'atilah Rasul(-Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (al-Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu adalah lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya. (QS. 4:59)

Nasihat

Nasihat
Al 'Ashr: 3 » kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran. (QS. 103:3)

Jangan Bersedih

Jangan Bersedih
Ali 'Imran: 153 » (Ingatlah) ketika kamu lari dan tidak menoleh kepada seorangpun, sedang Rasul yang berada di antara kawan-kawanmu yang lain memanggil kamu, karena itu Allah menimpakan atas kamu kesedihan atas kesedihan, supaya kamu jangan bersedih hati terhadap apa yang luput dari pada kamu dan terhadap apa yang menimpa kamu. Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS. 3:153)

Islam Seluruhnya

Islam Seluruhnya
Al Baqarah: 208 » Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaithan. Sesungguhnya syaithan itu musuh yang nyata bagimu. (QS. 2:208)