Followers

Ahad, 12 Februari 2012

Triffle


Cuti hujung minggu ni memang bestlah kalau buat triffle kan, selama ni mak mertua yang buat. sekarang semangat kerajinan mencuba pelbagai resepi dah mula bertunas, so sebelum semangat hilang, moh lekas ke dapur =====> Shajar kitchen!

Bahan-bahannya;

1 kek swiss roll ( coffee Flavour)
1 tin fruit cocktail
1/2 tin susu cair ideal milk
2 sudu besar (s/b) tepung kastard
2 sb gula pasir
secubit garam
110 gram jelly kristal (strawberry flavour) bancuh dengan 445 gram air (saya guna gram je la)

Cara;

1. Potong kek lebih kurang seinci dan susun dalam loyang
2. Tuang Fruit cocktail di atas kek (saya suka letak buah saja, air saya tak masukkan sekali)
3. Masak kastard kastard bancuh dengan sedikit air), gula dan susu, masukkan secubit garam, jangan terlalu keras, tambah air untuk melembutkannya, setelah itu tuang ke atas kek tadi
4. Setelah semi beku masukkan jelly kristal yang telah dibancuh dengan air panas. tuang pelan2 supaya kastard tak pecah ;)

Tips berguna;

pastikan sos kastard menutupi keseluruhan kek.
pastikan agar2 dikacau jangan terus tuang, agak suam sedikit tuang pelahan2 lahan, dan siram agak dekat dengan sos kastard agar tak pecah..

Aku hanyalah insan biasa, mengharap teguran dari sahabat dan mendamba redha Allah. ~qirmumtaz~ Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dapat sesuatu dari entry di atas? komen le cikit ;)

Kewajipan Menutup Aurat

Kewajipan Menutup Aurat
An Nuur: 31 » Katakanlah kepada wanita yang beriman:"Hendaklah mereka menahan pandangan mereka, dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali yang (biasa) nampak dari mereka.Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedada mereka, dan janganlah menampakkan perhiasan mereka, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita.Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.Dan bertaubatlah kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (QS. 24:31)

Ikut al-Quran & Sunnah

Ikut al-Quran & Sunnah
An Nisaa': 59 » Hai orang-orang yang beriman, ta'atilah Allah dan ta'atilah Rasul(-Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (al-Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu adalah lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya. (QS. 4:59)

Nasihat

Nasihat
Al 'Ashr: 3 » kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran. (QS. 103:3)

Jangan Bersedih

Jangan Bersedih
Ali 'Imran: 153 » (Ingatlah) ketika kamu lari dan tidak menoleh kepada seorangpun, sedang Rasul yang berada di antara kawan-kawanmu yang lain memanggil kamu, karena itu Allah menimpakan atas kamu kesedihan atas kesedihan, supaya kamu jangan bersedih hati terhadap apa yang luput dari pada kamu dan terhadap apa yang menimpa kamu. Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS. 3:153)

Islam Seluruhnya

Islam Seluruhnya
Al Baqarah: 208 » Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaithan. Sesungguhnya syaithan itu musuh yang nyata bagimu. (QS. 2:208)