Sedap mata memandang..sedap lagi mulut yang merasa..haaa qM ciptakan khas ayat ni untuk cekodok a.k.a cucur kodok yang sememangnya menjadi fav qM dan semestinya dia juga...tapi cekodok kali ni, air tangan mbok (panggilan mak dalam bahasa jawa) qM laa..bukan qM sendirik..qM tukang makan je lerr..huhu da kawen pun malas masak lagik...ape la nak jadik kan...pe2 pun makhluk di luar sana jangan la ikut fe'el qM yang tak elok niii...tapi tak per..secangkir teh kasih sayang tetap qM hidangkan buat dia yang tersayang..hehe
Okey kali ni, qM nak kongsi-kongsikan resepi simple yang qM kira semua orang bleh cuba...tinggal lagi nak buat atau tak jer...
p/s: Sila mulakan dengan bismillah...
Bahannya ialah
1. 3 biji pisang abu kapok (pisang abu la tu, pasal rasanya manis lemak gitu..)
2. Satu cawan tepung gandum (atau ikut la, kalo nak lebih tepung tambah la lagi..)
3. sedikit gula dan garam ( yang ni optional, biasanya garam jer qM letak sket, untuk rasa lemak, rasa manis pisang da ok daa, tak yah ubuh gula pun tak pa..)
4. Sedikit air (untuk lebih lembut)
5. Minyak untuk menggoreng
cara membuat
1. Pisang2 tersebut dibuang kulit, dipotong dan dikisar ( supaya cekodok tersebut gebu dan lebih montel =)
2. Selepas itu masukkan secawan tepung, sedikit gula (kalo nak manis lagi) dan sedikit garam (jangan lupa...)
3. Sekiranya bancuhan agak kental masukkan sedikit air supaya lebey lembut..jangan lembik sangat nanti makan minyak pulak..
4. Panaskan minyak, jemputkan bancuhan tadi comei2 ( supaya senang nak makan nanti)
5. Semasa menggoreng, pastikan cekodok tersebut di balik-balikkan supaya mendapat hasil yang gebu dan montel...
6. Goreng sehingga warna keemas-emasan, angkat dan toskan..
7. Sedia untuk dimakan..hmmm nyam nyammm( jangan lupa hidangkan bersama secangkir teh kasih sayang HPA)
okey, kengkawan di luar sana bleh la mencuba, kalo jadik bagitau ok...
Jumpa lagi dengan resepi dari mbok qM...Wslm
Okey kali ni, qM nak kongsi-kongsikan resepi simple yang qM kira semua orang bleh cuba...tinggal lagi nak buat atau tak jer...
p/s: Sila mulakan dengan bismillah...
Bahannya ialah
1. 3 biji pisang abu kapok (pisang abu la tu, pasal rasanya manis lemak gitu..)
2. Satu cawan tepung gandum (atau ikut la, kalo nak lebih tepung tambah la lagi..)
3. sedikit gula dan garam ( yang ni optional, biasanya garam jer qM letak sket, untuk rasa lemak, rasa manis pisang da ok daa, tak yah ubuh gula pun tak pa..)
4. Sedikit air (untuk lebih lembut)
5. Minyak untuk menggoreng
cara membuat
1. Pisang2 tersebut dibuang kulit, dipotong dan dikisar ( supaya cekodok tersebut gebu dan lebih montel =)
2. Selepas itu masukkan secawan tepung, sedikit gula (kalo nak manis lagi) dan sedikit garam (jangan lupa...)
3. Sekiranya bancuhan agak kental masukkan sedikit air supaya lebey lembut..jangan lembik sangat nanti makan minyak pulak..
4. Panaskan minyak, jemputkan bancuhan tadi comei2 ( supaya senang nak makan nanti)
5. Semasa menggoreng, pastikan cekodok tersebut di balik-balikkan supaya mendapat hasil yang gebu dan montel...
6. Goreng sehingga warna keemas-emasan, angkat dan toskan..
7. Sedia untuk dimakan..hmmm nyam nyammm( jangan lupa hidangkan bersama secangkir teh kasih sayang HPA)
okey, kengkawan di luar sana bleh la mencuba, kalo jadik bagitau ok...
Jumpa lagi dengan resepi dari mbok qM...Wslm
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dapat sesuatu dari entry di atas? komen le cikit ;)