Followers
Ahad, 12 Februari 2012
Triffle
Lensa rasa dari
Qirmumtaz
Cuti hujung minggu ni memang bestlah kalau buat triffle kan, selama ni mak mertua yang buat. sekarang semangat kerajinan mencuba pelbagai resepi dah mula bertunas, so sebelum semangat hilang, moh lekas ke dapur =====> Shajar kitchen!
Bahan-bahannya;
1 kek swiss roll ( coffee Flavour)
1 tin fruit cocktail
1/2 tin susu cair ideal milk
2 sudu besar (s/b) tepung kastard
2 sb gula pasir
secubit garam
110 gram jelly kristal (strawberry flavour) bancuh dengan 445 gram air (saya guna gram je la)
Cara;
1. Potong kek lebih kurang seinci dan susun dalam loyang
2. Tuang Fruit cocktail di atas kek (saya suka letak buah saja, air saya tak masukkan sekali)
3. Masak kastard kastard bancuh dengan sedikit air), gula dan susu, masukkan secubit garam, jangan terlalu keras, tambah air untuk melembutkannya, setelah itu tuang ke atas kek tadi
4. Setelah semi beku masukkan jelly kristal yang telah dibancuh dengan air panas. tuang pelan2 supaya kastard tak pecah ;)
Tips berguna;
pastikan sos kastard menutupi keseluruhan kek.
pastikan agar2 dikacau jangan terus tuang, agak suam sedikit tuang pelahan2 lahan, dan siram agak dekat dengan sos kastard agar tak pecah..
Aku hanyalah insan biasa, mengharap teguran dari sahabat dan mendamba redha Allah. ~qirmumtaz~
Kategori
Lensa Rasa,
Resepi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dapat sesuatu dari entry di atas? komen le cikit ;)