Followers

Selasa, 28 September 2010

Terjah blog (Kak Nurzy, Land Of Smiles, Jelironyo Raso)

 Alhamdulillah pagi2 celik ni, aku tersenyum sendirian di hadapan skrin pc suamiku..syukur kepada Allah taala kerana masih lagi diberi nikmat untuk bernafas dan yang paling best bila aku masih lagi boleh besujud kepadaNya dalam nikmat iman dan islam...

Seperti biasa bila dah terbuka blog, aku akan terjah blog sahabat-sahabat. blog pertama yang aku terjah ialah blog kak nurzy. Hmm bagus entri di situ..semoga akak terus menulis entri yang best2 lagi menusuk kalbu..dari situ ada satu link ke blog Land of smiles. Yeah aku memang suka baca entri sebegitu, ringkas dan padat, dan ada jenaka..hehe, buat aku tersenyum pagi ni.

Blog terakhir yang aku terjah ialah blog Jelironyo Raso. Aku jumpa blog ni secara kebetulan masa tengah google nama Nur Bahiyah. Bagus pemilik blog ni, mungkin seorang suami dan bapa yang penyayang sebab kat footer dia letak Family is everything!. Dari blog ni juga aku dapat tips 8p dalam membina keluarga bahagia oleh ustz. Nur Bahiyah. Secara ringkasnya 8p tu ialah:

1. Puji
2. Peluk
3. Penghargaan
4. Perhatian
5. Persefahaman
6. Pergaulan
7. Percutian
8. Permohonan

Nank tau lebih lanjut klik sini ok.

kepada kedua2 pemilik blog aku dah jadi follower korang dan harap korang dapat menerima aku dengan tangan yang terbuka. Salam perkenalan!






Aku hanyalah insan biasa, mengharap teguran dari sahabat dan mendamba redha Allah. ~qirmumtaz~

7 ulasan:

  1. hmm..thanks for ur visit..nak datang melawat balik..hehe..tapi xsure nak gelarkan akak atau adik..tapi dah dipanggil kaknurzy, meaning kne gelarkan dri kakpjah la nih..nurzy tu kwn satu batch dlu..hahaha..

    umt eh?

    BalasPadam
  2. oo hehe haa akak la ni..umt gak dulu.

    BalasPadam
  3. Takdak, nanti dah update baru buleh..hehe

    BalasPadam
  4. hahha..akak tapi my entri amat budak2..berbanding awak punya entri..hahha..when will i be matang ah?hahhaha

    BalasPadam
  5. nak matang yea..senang je, kene cepat2 kawenlah..hehee

    BalasPadam
  6. thanks qir..insyaallah akak akan menulis lagi

    wah duckness ada di sini

    BalasPadam

Dapat sesuatu dari entry di atas? komen le cikit ;)

Kewajipan Menutup Aurat

Kewajipan Menutup Aurat
An Nuur: 31 » Katakanlah kepada wanita yang beriman:"Hendaklah mereka menahan pandangan mereka, dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali yang (biasa) nampak dari mereka.Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedada mereka, dan janganlah menampakkan perhiasan mereka, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita.Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.Dan bertaubatlah kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (QS. 24:31)

Ikut al-Quran & Sunnah

Ikut al-Quran & Sunnah
An Nisaa': 59 » Hai orang-orang yang beriman, ta'atilah Allah dan ta'atilah Rasul(-Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (al-Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu adalah lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya. (QS. 4:59)

Nasihat

Nasihat
Al 'Ashr: 3 » kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran. (QS. 103:3)

Jangan Bersedih

Jangan Bersedih
Ali 'Imran: 153 » (Ingatlah) ketika kamu lari dan tidak menoleh kepada seorangpun, sedang Rasul yang berada di antara kawan-kawanmu yang lain memanggil kamu, karena itu Allah menimpakan atas kamu kesedihan atas kesedihan, supaya kamu jangan bersedih hati terhadap apa yang luput dari pada kamu dan terhadap apa yang menimpa kamu. Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS. 3:153)

Islam Seluruhnya

Islam Seluruhnya
Al Baqarah: 208 » Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaithan. Sesungguhnya syaithan itu musuh yang nyata bagimu. (QS. 2:208)